top of page

DACA (Одложено дејство за пристигнувања во детството)

сонувач.jpeg

За корисниците на DACA (Одложена акција за пристигнувања во детството), патот до сигурна иднина во Соединетите Држави може да биде предизвик. DACA обезбедува витална заштита, вклучувајќи одложено дејство, заштита од депортација и доделување работни дозволи. Сепак, за да се обезбеди продолжување на овие придобивки, од суштинско значење е примателите на DACA да го задржат својот статус преку навремено обновување. Еве зошто е важно обновувањето и како нашата услуга за обновување DACA може да ви помогне.

Зошто обновувањата на DACA се клучни

  • Избегнување на истечен статус: Корисниците на DACA не смеат да дозволат да им истече статусот DACA повеќе од една година. Ако вашиот статус DACA истече повеќе од една година, вашата апликација за обновување ќе се смета за нова апликација. Во моментов, USCIS не ги обработува новите DACA апликации, што го прави навременото обновување критично.

  • Продолжени заштити:DACA обезбедува привремена, но суштинска заштита од депортација, овозможувајќи ви да живеете и работите во САД без страв. Обновувањето на вашата DACA гарантира дека ги одржувате овие витални заштитни мерки

  • Овластување за работа:DACA ви дава право да работите легално во САД. Обновувањето на вашата DACA значи дека можете да продолжите да ги следите можностите за работа, да ја унапредувате кариерата и да придонесувате за вашата заедница.

Кои се сонувачи?

​Сонувачите се имигранти без документи кои пристигнале во САД како деца. Тие често го поминале поголемиот дел од својот живот во САД и се идентификуваат како Американци. Додека има околу 3,6 милиони Сонувачи во САД, само приближноy 653.000 моментално уживаат заштита од DACA. Оваа бројка претставува само дел од вкупната популација на Dreamer, бидејќи DACA престана да прифаќа нови апликанти. Мнозинството Сонувачи во моментов се незаштитени, што ја нагласува итната потреба за трајно решение.

Ттој Придобивките од DACAОбновиал

ДПримателите на ACA доаѓаат од скоро 150 различни земји на раѓање, од кои околу 80% се родени во Мексико. Тие живеат низ цела САД. Просечниот примател на DACA пристигнал во САД на 7-годишна возраст, а многумина живеат во земјата повеќе од 20 години. Важно е дека примателите на DACA се родители на над 250.000 деца државјани на САД.

Неизвесна иднина на DACA

Додека DACA останува во функција, нејзината долгорочна иднина е неизвесна. Администрацијата на Трамп се обиде да стави крај на DACA во 2017 година, што доведе до правни битки. Во 2020 година, Врховниот суд дозволи DACA да продолжи, но остави простор за понатамошни обиди да го прекине со соодветни административни процедури. Во 2021 година, окружен судија на САД ја прогласи DACA за „нелегална“, но привремено им дозволи на сегашните приматели да ја задржат својата заштита. Новите апликанти сè уште се соочуваат со пречки. Потребата од трајно, двопартиско законодавно решение за заштита на Сонувачите и обезбедување траен правен статус останува итна.

Како нашата услуга за обновување DACA може да помогне

Нашата услуга за обновување на DACA е посветена да ви помогне да го одржите статусот DACA и да ја обезбедите вашата иднина во Соединетите Држави. Ние нудиме:

  • Помош при апликација:Ние се справуваме со целиот ваш процес на обновување на DACA, осигурувајќи дека сите потребни документи се собрани и прецизно завршени.

  • Навремени обновувања: Ви помагаме да ги исполните роковите за обновување, спречувајќи пропусти во вашиот статус DACA.

  • Правно вештачење: Нашиот искусен тим останува ажуриран за законите за имиграција, осигурувајќи дека вашата апликација за обновување се придржува до тековните прописи.

  • Застапување: Ние се залагаме за правата на примателите на DACA и поддржуваме законски решенија за трајно решавање.

  • Заедница: Придружете се на нашата заедница на примачи на DACA за да се поврзете, да споделувате искуства и да останете информирани.

​​Во време на неизвесност, обезбедувањето на вашиот статус DACA е од суштинско значење. Тука сме да ве поддржиме во зачувување на вашата заштита и градење подобра иднина за себе и за вашата заедница. Примателите на DACA значително придонесуваат за економијата и општеството на САД и тие заслужуваат патека до постојан правен статус. Нашата услуга за обновување на DACA е ваш партнер во постигнувањето на овие цели.

Обнова на DACA! Мојата DACA истекува на јануари 2024 година. Следев сè што е обезбедено од оваа организација. И го поднесов моето обновување онлајн последната недела од мај, добив писмо по пошта во кое се наведува дека мојата апликација е примена и дека ќе ја користат мојата биометрика.

Денес, 1 септември, го проверив мојот портал USCIS и видов дека мојата картичка се произведува. Ви благодарам многу момци. Ако одев кај мојот адвокат, тој ќе ми наплати 3 илјади плус таксата за апликација. Навистина ве ценам момци. И тоа е потценување.

Жаклин Р.

bottom of page