top of page

Прилагодување на статусот за корисниците на DACA:
Отклучување на патеката до зелена карта

2599285_1000x0.jpg

За корисниците на DACA (Одложена акција за пристигнување во детството), патувањето кон добивање зелена карта може да биде предизвик, но тоа е овозможено преку процес познат како „Прилагодување на статусот“ (AOS). Овој процес може да ја промени играта за примателите на DACA, нудејќи им шанса да ја обезбедат својата иднина во земјата што ја нарекуваат дома. Прилагодувањето на статусот е процес преку кој поединците кои веќе се присутни во Соединетите Држави можат да аплицираат за законски постојан престој без потреба да ја напуштат земјата. За разлика од конзуларната обработка, која вклучува добивање виза во амбасада или конзулат на САД во странство, AOS им дозволува на лицата кои ги исполнуваат условите да ја пополнат својата апликација за зелена карта целосно во Соединетите Држави.

Кој може да поднесе петиција до примателите на DACA за зелена карта преку AOS?

Квалификувани роднини за прилагодување на статусот:

  • Сопружник државјанин на САД

  • Дете државјанин на САД над 21+
     

Следниве роднини не се квалификуваат за прилагодување на статусот:

  • Родители

  • Работодавач

  • Правен постојан жител брачен другар

  • Браќа и сестри

Единствениот начин да направите AOS преку спонзорство за вработување е ако сте покриени под 245i.

Придобивките од прилагодувањето на статусот за сонувачите:

01

Законски постојан престој:

Најочигледната придобивка од AOS за корисниците на DACA е можноста да добијат законски постојан престој. Овој статус нуди стабилност, безбедност и пат до државјанство, овозможувајќи им да изградат живот во САД ослободени од стравот од

03

Обединување на семејството:

Корисниците на DACA кои обезбедуваат зелени картони преку AOS можат потенцијално да ги спонзорираат членовите на семејството за сопствени зелени картони, олеснувајќи го обединувањето на семејството.

02

Слобода на патување:

Откако ќе се поднесе апликација за AOS, корисниците на DACA можат да аплицираат за „комбо картичка“ без дополнителни трошоци. Ова е познато како „документ за однапред условен отпуст“ за меѓународно патување. Ова отвора можности за личен и професионален раст.

04

Патот до државјанство:

Откако ќе имаат законски статус на постојан жител за одреден период, корисниците на DACA може да имаат право да аплицираат за американско државјанство, што дополнително ги зацврстува нивните врски со Соединетите држави.

Прилагодувањето на статусот е клучна правна патека за корисниците на DACA кои имаат за цел да се префрлат од привремена заштита на постојан престој во Соединетите Држави. Преку стекнувањето легален влез олеснет со однапред условно ослободување и исполнување на потребните критериуми за подобност, примателите на DACA добиваат пристап до огромен број предности. Тие вклучуваат подобрени изгледи за вработување, поголема слобода за патување и можност да се изгради посигурна иднина во нацијата што ја сметаат за дом. Иако патувањето кон AOS може да го повлече својот дел од предизвици и несигурности, на крајот има потенцијал да вети поперспективна и стабилна иднина за корисниците на DACA и нивните семејства. Тука сме да ви помогнеме на ова патување, нудејќи приспособување на ресурсите без статус, прегледи на пакети и сеопфатни подготовки.

Dreamers2gether беше огромен ресурс за мене, како и за другите членови на оваа група. Ги користев водичите и шаблонот за мотивационо писмо дадени во оваа група. Исто така, имав доволно среќа да можам да закажам преглед на пакети на AOS преку оваа организација.

Лесли М.

bottom of page